…kunde man läsa i en artikel i Aftonbladet i torsdags. Denna gång är det Mjällbys duktiga målvakt Jesper Johansson som väljer att sluta, 25 år gammal.

Detta är alltså den 3:e elitmålvakten på kort tid som slutar p g a psykisk ohälsa! Eller rättare sagt…en eskalerande prestationsångest som tillslut leder till psykisk ohälsa i form av exempelvis depression. De två andra målvakterna Matt Pysdrowski och Tim Erlandsson beskrev liknande problem innan de aviserade att de slutar.

Detta är ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat. Dels för att jag varit elitmålvakt och själv upplevt denna prestationsångest, med påföljande depression och en rad andra problem som följer när pressen från dig själv och omgivningen blir för stor. Men också för att jag idag arbetar som Mental Tränare och träffar klienter som beskriver exakt samma problematik…

Om jag stannar vid fotbollen, hur kommer det sig att just den här problematiken dyker upp just här? Jag läser inte om det inom andra idrotter som handboll, ishockey, och innebandy. Men det finns säkert liknande problem där också.

Kan det vara så, att vi är så fokuserade vid fysik, teknik, taktik att vi faktiskt glömmer bort det viktigaste… Vår inre mentala styrka?! Tar ledare och tränare den för given? Tar vi själva den för given? Tror vi att vi blir mentalt starka, för att vi är fysiskt i topptrim, tekniskt fulländade och taktiskt drillade? För om vi gör det, har vi bara sett början av spelare som kommer sluta i en alldeles för tidig ålder p g a psykisk ohälsa…

Mental Styrka går att öva upp. Precis på samma sätt som fysisk styrka, det är ingen skillnad. Alla kan öva upp sin mentala styrka, oavsett ålder och bakgrund.

Att den Mentala Träningen inte ingår och erbjuds i en ung idrottares verktygslåda är anmärkningsvärt. Om man frågar enskilda idrottare hur viktig den mentala träningen är för ett lyckat resultat svarar 85% att det är mycket viktig. Hur kommer det sig då att enbart 5% anvånder sig av den?

Mental Träning är en långsiktig och systematisk träning, som kompletterar den övriga träningen. Den är lätt och applicera i vardagen, lättillgänglig och ger nästan alltid ett positivt resultat.

Jag vill inte läsa mer om att unga målvakter slutar i förtid p g a psykisk ohälsa, jag vill inte läsa att NÅGON slutar med något de egentligen tycker är det roligaste som finns, men att de helt enkelt inte ”pallar för trycket”!

Det finns sätt att motverka detta. Det ena är att börja prata om det, att medvetandegöra det. Det andra är att handla, det vill säga, att införa Mental Träning som en självklar och naturlig del av idrottsutbildningen.

/Freddie

 

BOKA DIREKT!