Varför är mental träning viktigt för elitsimmare?

Simning är en individuell sport där det är din insats som spelar en viktig roll när det gäller prestationer. Men du kämpar ibland som ett lag, men i princip utför du ensam i vattnet, och laget/dina segrar beror bara på en – nämligen DU. Som simmare har du både de tekniska, taktiska, fysiska och inte minst de mentala färdigheterna. Dessa spelar en viktig roll för att uppnå bästa resultat!


Den mentala styrkan är avgörande för dig som elitsimmare, vilket innebär att det först och främst är viktigt att ha kontroll över det personliga – det vill säga att din vardag med arbete, utbildning /skola, familj, kompisar och sporten har en balans.
Att vara en elitsimmare kräver att du behärskar din mentala styrka, vilket kräver mental träning. Något av vad en prestation beror på är några mentala kvaliteter och verktyg, till exempel visualisering, målsättning, identitetsarbete och konkurrensstrategi. Utan mental träning kan du stöta på mental blockering. När du som elitidrottare måste prestera är det ofta svåra tankar och känslor vilket kan hjälpa till att blockera, påverka och hämma din prestation.

Till exempel kan det vara att du har tänkt att vinna? Eller att du har sagt till dig själv att du måste ha ett bra resultat? Som elitsimmare är det bara naturligt att du upplever motgång. Vad skulle det göra för din prestation om du kunde agera på det som är viktigt för dig så att nervositet, rädsla eller osäkerhet inte tar över? Detta kan göras genom mental träning.
Du kan lära dig att låta de goda tankarna ta kontroll i pressade situationerna, så att dina negativa tankar är i bakgrunden och att du håller fokus på det viktigaste – DINA PRESTATIONER!

Detta kräver självklart en hård och engagerad insats från din sida, men du har inte blivit en elitsimmare från en dag till en annan, eller hur? Upplever du hjärtklappning, svettiga handflator eller magont? Har du svårt att äta eller sova? Kan du inte koncentrera dig eller måste du isolera dig från dina kompisar och familj för att du inte ska prata om det? Men oroa dig inte, det här är normalt. Många idrottare upplever samma sak som du.

Det är här de negativa och irriterande tankarna tar över och tar upp mycket utrymme:
– ”Vad händer om jag inte kan?”
– ”Har jag haft tur?”
– ”Jag är inte så bra som alla tror att jag är?”

När du låter de negativa tankarna fylla riktigt mycket, är det ofta att negativa känslor följer med och sedan reagerar kroppen. Din kropp och hjärna är anslutna. Om du vill lära dig att svara konstruktivt på kroppens signaler och reaktioner måste du arbeta med din hjärna.

Mental träning kan hjälpa till att kontrollera dina reaktioner så att din kropp gör vad du berättar för den. Många elitsimmare kan ha svårt att hantera allt detta ensamma, varför många elitsimmare använder en mental tränare. Med hjälp av mental träning kan det ge dig de konkreta verktygen som hjälper dig att balansera en stressad vardag.

Mer om detta och mycket annat kan ni ta del av här: https://watery.se/

BOKA DIREKT!