Enligt forskning har ca 30% av svenska elitidrottare upplevt psykisk ohälsa under karriären. Inom elitidrotten är det mer etablerat och accepterat att noggrant och regelbundet undersöka idrottarens fysiska kapacitet och status. Kontinuerliga konditionstest och fettprocent-mätningar är vanliga och att hålla sig skadefri är av högsta prioritet. Vi är också ofta, även taktiskt och tekniskt fulländade.

Jag glömmer aldrig när jag själv som allsvensk fotbollsmålvakt, fick mina kärlekshandtag mätta av en dietist med ett par fettkalibrar. Detta inför öppen beskådning av mina dåvarande, högst nyfikna och jublande lagkamrater på ÖIS-gården. En slags offentlig obduktion av min nakna torso, som jag helst bara hade visat upp i privata sammanhang.

Men hur prioriterar klubbarna den mentala biten? Finns det någon som håller koll på idrottarens psykiska status överhuvudtaget? För detta verkar vara ett område som helt och hållet överlämnas till den aktive själv att utforska och ombesörja.

Att hålla sig frisk och skadefri är som sagt av högsta prioritet. Din arbetsgivare betalar stora pengar, för att du vecka ut och vecka in, ska prestera på topp. Helst inför en stor skala betalande åskådare och ett massmediauppbåd som bara väntar på att du ska göra misstag, så att de kan sätta sina spelarbetyg i skvallerblaskan dagen efter.

Själv har jag lyckats med konststycket att få betyget 1:a på en 5:gradig skala, av 22 spelare i ett fotbollsderby mot Blåvitt på 90-talet. Jag misstänker starkt att det hade att göra med att jag vägrade att prata med journalisten och bad hen att dra ditt pepparn växer, efter det att hen störtade in i vårt omklädningsrum efter en förlust veckan innan. Detta med den berömda frågan: ”Hur känns det?”.

För så j-a dålig var jag inte i just den matchen..

Frågor som rör den psykiska hälsan är högst ovanliga och till och med otänkbara. Bilden av den osårbara och mentalt tuffa elitidrottaren gäller fortfarande. Är det så att vi tror att elitidrottare generellt är osårbara, stenhårda vinnarskallar och superhjältar? Där prestationsångest, oro, rädsla och depression inte existerar?

För så ser inte den bistra verkligheten ut.

Med anledning av de senaste avhoppen av elitmålvakter, som tillslut tog beslutet att sluta p g a psykisk ohälsa. Matt, Tim och Jesper för mig är ni  de sanna superhjältarna! Jag själv var alldeles för feg för att göra detsamma och jag hoppas verkligen att detta väcker en debatt, att fler vågar träda fram och prata om det.

För det är hög tid att ta detta på högsta allvar!

En fråga som jag har funderat mycket på i detta samma sammanhang, är också om detta är ett ”målvaktsproblem”. Rollen som målvakt skiljer sig väsentligt från utespelaren, både psykiskt och fysiskt. Ett misstag och matchen kan vara över. Skillnaden mellan ett fiasko och succé är hårfin!

Rollen som målvakt är extremt utsatt det kan vi nog alla skriva under på. Men får vi den mentala träning som krävs och som förbereder oss för denna tuffa utmaning? Att vara målvakt handlar väldigt mycket om att förbereda sig mentalt på bästa sätt inför uppgiften.

Får målvakten i Ditt lag de verktyg som hen behöver för att bygga upp och träna sin mentala styrka?

Som f d allsvensk elitmålvakt, som upplevt den mentala påfrestning som det innebär att vara just målvakt, tycker jag det är anmärkningsvärt att detta inte har uppmärksammats tidigare.

Just nu pågår det en debatt mellan idrottspsykologer och Mentala Tränare om vilket metod som är bäst. Man pratar om evidensbaserad forskning och jag läser den ena debattartikeln efter den andra om detta.

Som Mental Tränare bryr jag mig endast om de klienter som kommer till mig för att få hjälp med sin prestationsångest – som för övrigt är det vanligaste besväret. Att de får den hjälp som krävs i tid och på det sätt slippa att det går så långt som att de tvingas att sluta p g a psykisk ohälsa. Jag har massor med praktisk evidens för att Mental Träning fungerar och har hjälpt många att få bukt med sin nervositet och oro.

Jag hoppas med denna artikel belysa problematiken med psykisk ohälsa som en följd av, att vi har valt att bortse ifrån det allra viktigaste verktyget, som vi alla faktiskt har tillgång till. Den som får oss att prestera och samtidigt må bra – Vår inre mentala styrka!

 

BOKA DIREKT!