NORRA HALLAND artikel ISHOCKEY 2023-05-06 KL. 12:00

Av Christian Johansson

Arvid Aronsson hade provat på SHL. Men han är själv inte förvånad att han inte blev kvar den gången – backen från Onsala var inte redo mentalt. Efter att ha tagit hjälp från hemkommunen är situationen en annan och 25-åringen är nu SHL-spelare på riktigt.

Årets julklapp 2022 var det hemstickade plagget. För Arvid Aronsson är det enkelt att veta vad det bästa med julen 2022 var. På vägen hem för julledighet från BIK Karlskoga blev det helt klart. Det skulle bli sista säsongen i hockeyallsvenskan för backen från Onsala – kommande vinter blir det SHL-spel i Linköpings HC.
– Det var mycket magkänsla och att när jag pratade med backtränaren (Jeff Jakobs) så hade han samma syn på mig som jag har. Det kändes rätt.
Hade du fler erbjudanden?
– Jag hade fler bud att ta ställning till från SHL-lag.

”Stort steg”
Kontraktet är på två år men det är inte första gången som 25-åringen testar på SHL-nivån. Skillnaden är bara att nu känner han sig redo.
Arvid Aronsson lämnade Kungsbackaishockeyn tidigt för att kliva in i Frölundas ungdomsorganisation. Det blev 3,5 år innan han lämnade för Örebro HK:s J20. Under sin andra säsong där blev han lagkapten och fick göra 14 framträdanden i SHL.
– Jag var kanske spelmässigt redo men när man kommer upp så är det mycket mer än hockey. Det är sponsorer och mer pengar. Det var ett stort steg och jag var kanske inte beredd på allt runtomkring.

Den defensivt starke backen lånades ut till hockeyallsvenskan och Karlskoga. Där satte han tillräckligt starka avtryck för att de skulle sajna upp honom till säsongen 2018/19. Men det blev bara ett år den vändan. Arvid Aronsson och dåvarande tränaren Staffan Lund drog inte jämt.
– Det stämde inte på det personliga planer och jag kom inte upp i nivån.

”Arvid ska vi ha!”
Där och då fanns det en viss oro var det skulle ta vägen. Skulle Arvid Aronsson behöva blicka mot hockeyettan och kanske vända hem till Hanhals Kings? I Vita Hästen hade Niklas Czarnecki tagit över och han hade sett Arvid Aronssons kvalitéer när deras vägar korsats tidigare.
– Han sa att ”Arvid ska vi ha!”.
Det blev så och efter nu ytterligare fyra allsvenska säsonger väntar ett nytt kapitel.
– Framför allt de två senaste säsongerna har jag känt mig redo.
Försvarspjäsen gjorde en förändring för just två år sedan. Då fick han kontakt med den mentala tränaren Freddie Roth från Kungsbacka.
– Det har hjälpt mig otroligt mycket. Jag har alltid haft hockeyn i mig och varit i bra fysisk form. Det är mentalt det har svajat.
Arvid Aronsson utvecklar:
– Det har blivit att jag har tänkt för mycket och haft lite prestationsångest. Vi har jobbat med att jag har världens bästa jobb och det är hur roligt som helst. 95 procent av pressen kommer inifrån och kraven man ställer på sig själv. Jag har blivit bättre på att hantera det.

Bollplank
Duon stämmer kontinuerligt av under säsongen och för Arvid Aronsson har det varit ovärderligt.
– Han är ett bollplank som jag kan lyfta saker med och lätta på trycket. Och jag vet att allt stannar mellan oss.
På isen har den defensivt skicklige backen utvecklat spelet med puck.
– Jag har ett annat lugn och en annan kyla. Det har gjort att jag är där jag är.

Det vill säga i en SHL-miljö på riktigt. Inför den gångna säsongen var det ett tydligt mål. Det skulle bli sista i hockeyallsvenskan.
– Det känns otroligt bra och jag är otroligt glad. Jag är ung men inte jätteung och i bra fysisk form och mentalt bra. Jag var redo för nästa steg, så det var kul att någon gillade vad jag gjorde.
Vad är nästa mål då?
– Det håller jag mellan mig och Freddie. Jag är tacksam för vart jag tagit mig men jag är inte nöjd på något sätt.
Vem sätter du helst stopp för i SHL?
– Jag tänkte säga Joel Lundqvist men han spelar ju inte längre. Jag säger min kompis från Karlskoga, Åke Stakkestad som nu är klar för HV71. Det hade suttit bra.

Fakta: Arvid Aronsson
Född: 1998
Position: Back
Moderklubb: Hanhals Kings
Aktuell: Lämnar hockeyallsvenskan för SHL och Linköpings HC

BOKA DIREKT!